MotoGP: Ducati in dubio na Silverstone

Het MotoGP-kampioenschap gaat z’n tweede helft in en de zitjes voor 2025 zijn grotendeels verdeeld. Dat brengt de nodige spanningen en bewijzingsdrang met zich mee in Silverstone, waar zowel de sprintrace als de Grand Prix de nodige spanningen met zich meebrachten. Vooral in de Ducati-stal, waar de afscheidnemende racers uitblonken.

Het moet gezegd: Bastianini is helemaal terug van weggeweest. Na een seizoen vol blessureleed was ‘Bestia’ de sterkste man om in Silverstone aan de tweede seizoenshelft te beginnen. Hoewel hij volgend jaar zal aantreden bij KTM, mocht het beest dit keer tot tweemaal toe het hoogste podiumtrapje beklimmen voor Ducati en daarbij werd hij op de voet gevolgd door Jorge Martin die volgend jaar op een Aprilia zal rijden. Lachende gezichten bij Ducati, al was het hier en daar dus ook een beetje groen.

Niet in het minst omdat de wereldkampioen ‘Pecco’ Bagnaia in de sprint het asfalt van heel dichtbij besloot te inspecteren, net zoals zijn teamgenoot voor volgend jaar, Marc Marquez. In de Grand Prix konden beide heren het wel rechtzetten met een aantal punten voor het kampioenschap, al staat het vast dat ze beter moeten presteren in de komende GP’s.

Naast de opvallende kleurstellingen en helmdecoratie voor de 75ste verjaardag van het Grand Prix kampioenschap, noteren we bij Silverstone ’24 nog een mooie derde plek in de sprint voor eeuwige doorbijter Aleix Espargaro die in de GP uiteindelijk geklopt zou worden door een even vechtlustige Fabio ‘Diggia’ Di Giannantonio.

Tot slot wel één heel valse noot in Silverstone: het bezoekersaantal lag nog nooit zo laag en ook op de televisiebeelden was het opvallend hoe leeg de tribunes waren. Hoge ticketprijzen, te duur eten en drinken en gewoon hebberigheid van de organisatie klonk het bij critici. Benieuwd hoe ze dit tegen volgend jaar in Engeland gaan verteren…