KTM RC 990 R: Nu al de sportmotor van 2025? (video)

“We gaan nooit meer sportmotoren maken voor op straat.” Het waren de woorden van Stefan Pierer ( zeg maar de grote baas bij KTM/Husqvarna/GasGas) toen hij afscheid nam van het RC8-platform en geen ruimte zag voor een 1290 met kuipen. Anno 2024 is de reputatie van die Superduke op straat misschien nog 100 keer erger dan die van alle sportmotoren samen en werkt KTM opnieuw hard aan een sportmotor – hetzij wel een 990 en geen 1300.

Een 990 paralleltwin en dus geen 1300 V-twin. Wordt dat de sportieve toekomst van KTM? Als we afgaan op de techspecs zou het misschien wel eens de beste zet in het sportieve segment kunnen zijn sinds Aprilia’s RS660. Die laatste – ook een paralleltwin- bracht een nieuwe wind in het supertwin segment… al toonde dat meteen ook aan dat er een gat gaapt waar ooit de viercilinder 600’s rondreden.

Terwijl de oldschool ZX6-R’en en R6’en tegenwoordig gelijkgesteld worden met Ducati Panigale V2’s – waarvan intussen ook een Final Edition voorgesteld werd, lijkt KTM dus bezig met een buitenbeentje om de upper-middleclass opnieuw leven in te blazen. Too Little, too late? Niet als het van ons af hangt.

Het internet barst dezer dagen immers van de lovende reviews voor tal van middenklasse motoren, niet in het minst voor de Suzuki GSX-R 750 die bij ons de emissienormen niet meer haalt, maar in de States het mooie weer maakt in de supersport-klasse. 120 à 140pk lijkt het ideale vermogen wat perfect uit te buiten valt op veel circuits en tegelijk nog steek houdt op de openbare weg.

Met 128 paardjes voor 103Nm past de 990 RC R helemaal binnen dit plaatje en daarbij komt dan uiteraard nog KTM’s notoire chassis-ervaring in combinatie met het betere werk van WP-suspension. Lean, mean en klaar voor de ideale combinatie van sportief straatgebruik en extreem circuitgebruik…laat maar komen die 990!

Hieronder vind je overigens nog de eerste twee delen terug van de videoreeks die KTM maakt over de ontwikkeling van de RC 990 R. Verplicht kijkvoer voor supersporters!