Torsten Robbens haalt dubbel wereldsnelheidsrecord met ‘La Belgitude’

Torsten Robbens heeft afgelopen zondag op de Lausitzring twee wereldsnelheidsrecords gevestigd. Met zijn elektrische ‘La Belgitude’ haalde hij een snelheid van 229,5km en 214,15km op een gemeten afstand van 400m. In de -150kg categorie van elektrische voertuigen deed niemand ooit beter.

Foto’s: Conograph

Torsten Robbens is geen onbekende in de motorwereld. Eerder was hij het creatieve brein achter het team van Saroléa dat tien jaar geleden furore maakte in aanloop naar de IOM TT Zero GP. Die race voor elektrische motoren werd intussen afgevoerd en daarmee werden de doelen verlegd. “Het FIM Land Speed event op de Lausitzring is eigenlijk maar een klein evenement met slecht een paar tiental deelnemers. Ik ben vorig jaar al eens een kijkje gaan nemen tijdens de Land Speed races in het Amerikaanse Bonneville. Daar wil ik schitteren met La Belgitude, al was de Lausitzring nu een ideale eerste stop en ook een mogelijkheid om nieuwe budgetten bijeen te sprokkelen. De motor in de bestelbus laden richting Lausitz is iets betaalbaarder dan transport regelen richting de States.” aldus nog Robbens.

Over de technische details van de motor wil hij voorlopig niet te veel info kwijt. “Het is een klein wereldje en de concurrentie kijkt uiteraard mee. Ik kan enkel zeggen dat ik zeer tevreden ben over onze runs in Lausitz en dat ik echt geloof dat de knowhow er is om ook op een hoger niveau in Bonneville het verschil te maken. Alle puzzelstukjes moeten daarvoor natuurlijk wel op hun plek vallen en voorlopig is het belangrijkste, zoals wel vaker in de racerij, geld.”

Één ding staat vast: na Saroléa is La Belgitude opnieuw een project dat België mee op de wereldkaart zet in een licht excentrieke tak van de racerij. To be continued!